Jakmile portské víno ochutnáte, zamilujete si ho

Portské víno je často charakterizováno jako dezertní nápoj, ovšem má mnohem více benefitů a předností, než si dokážete představit. Portské víno si totiž vychutnáte i samotné, a navíc existuje několik různých druhů, takže můžete klidně experimentovat.

Portské víno se nevyrábí jako tradiční červená či bílá vína. Výrobce musí mít mnohem hlubší znalosti, které často pramení z dlouholetých tradic. Podívejte se s námi nejen na to, co od portského vína můžete očekávat, ale s jakými druhy se setkáte.

Co je to portské víno?

Předtím, než se pustíme do představování jednotlivých druhů, byste měli přesně vědět, co je to portské víno. Vyrábí se tak, že během fermentace se do něj přidává čirý neutrální destilát (obvykle aguardente, což je druh brandy), a tím se zastaví fermentační proces a zachová se většina přirozených cukrů. Portskému vínu to dodává jeho charakteristický sladký chuťový profil. Poté se víno ukládá do velkých dubových sudů na přibližně 18 měsíců.

Ruby Port

Portské víno označené jako Ruby Port je typické rubínově červenou barvou a vyznačuje se ovocným profilem, například chutí zralých tmavých třešní. Ruby Port zraje ve velkých dubových sudech a obvykle má obsah alkoholu kolem 20 %.

Tawny Port

Tawny Port má zase naopak kaštanově hnědou barvu a oříškový či karamelový chuťový profil. Tawny Port má taktéž vyšší obsah alkoholu, a to kolem 20 %.

Rosé Port

Dalším stylem je Rosé Port, s nímž přišla portugalská společnost Croft v roce 2008. Rosé Port se vyznačuje jemnou růžovou barvou podobnou růžovým vínům a nabízí svěží chutě jasných třešní a jahod.

White Port

Zapomenout nesmíme ani na White Port, což je portské víno vyráběné z bílých hroznů. Fermentuje se v dřevěných tancích. Chuťovému profilu dominují jablka a peckoviny, dozvuky jsou oříškové. White Port se často používá do koktejlů.

Ať už hledáte portská vína, nebo vína k 60. narozeninám, podívejte se na web Wineme, kde najdete kvalitní láhve.