Popcorn, chipsy nebo nachos po chvilce omrzí, zkuste proto do hry pozvat i o něco originalnější pokrmy, které přijdou vhod nejen jako mlsání k televizi, ale například také jako občerstvení na chystanou party.
Kyselé kandované citrusové slupky
Ozvláštnit slanou či sladkou tabuli něčím kyselým je o to lepší, postarají-li se o to kyselé kandované citrusové slupky. Pro jejich přípravu stačí využitím akčních nabídek v Kaufland letáku zakoupit citrony nebo pomeranče, vymačkat si je například do limonády a ze slupek si připravit super originální mlsání k televizi. Pokuste se však vybírat citrusy, které nemají chemicky ošetřenou kůru.
Potřebné ingredience:
- 4 velké pomeranče, 3 grapefruity nebo 6 citronů/limetek
- 3 šálky cukru
- 2 lžíce kyseliny citronové
Postup:
Z citrusů odstraňte slupky a nakrájejte je na menší proužky. Ve velkém hrnci přiveďte pomerančové kůry a 4 šálky vody k varu a vařte 5 minut. Sceďte a vraťte slupky do hrnce. Proces opakujte ještě dvakrát, pokaždé s použitím čerstvé vody. Vraťte slupky do hrnce; přidejte 2 hrnky cukru a 2 hrnky vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud kůra nebude měkká, průsvitná a zářivě vypadající, trvá to zhruba 30-40 minut. Sceďte a nechejte slupky vychladnout.
Ve střední misce rozšlehejte kyselinu citronovou a zbývající 1 šálek cukru. Přidejte slupky, obalte je a nechejte 1 hodinu uležet při pokojové teplotě. Poté slupky znovu vmíchejte do cukrové směsi. Následně nechte 4-12 hodin zaschnout.
Tip! Citrusové slupky lze kandovat 1 měsíc dopředu.
Cibulové kroužky
Zejména v USA jsou cibulové kroužky oblíbenou přílohou nebo předkrmem. Stejně tak skvělé jsou podávané k oblíbenému filmu nebo seriálu. Na jejich přípravu je navíc zapotřebí minima ingrediencí, stačí si v Kaufland či Globus letáku vyhledat cibuli v akci a pustit se do práce.
Potřebné ingredience:
- 1 velká cibule
- 1 litr oleje na smažení nebo podle potřeby
- 1 ¼ šálku mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 hrnek mléka
- 1 velké vejce
- ¾ šálku strouhanky
- ⅛ lžičky soli
Postup:
Nakrájejte cibuli na 1/4 palce silné kroužky. Zahřejte olej ve fritéze na 185 °C. Připravte si 3 široké mělké misky. V první misce prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V druhé misce rozšlehejte mléko a vejce. Do třetí misky dejte strouhanku.
Každý cibulový kroužek ponořte do moučné směsi a několikrát otočte, dokud nebude zcela pokryt moukou. Přendejte jej do vaječné směsi a vidličkou otáčejte, dokud se nepotáhne. Zvedněte cibuli vidličkou a jemně protřepejte, aby přebytečná tekutina odkapala zpět do misky. Vložte cibuli do strouhanky a několikrát otočte, aby se obalila, v případě potřeby naberte strouhanku na kroužek. Vidličkou znovu kroužek nadzvedněte a přebytek strouhanky oklepejte zpět do misky. Následně kroužky položte na mřížku, zatímco budete připravovat zbývající kolečka cibule.
Smažte 3 až 4 kolečka cibule najednou v předehřátém oleji do zlatova, 2 až 3 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách a zbylé kroužky smažte. Před podáváním posypejte solí.
Banány máčené v hořké čokoládě
Sladkou tečku představuje ovoce máčené v čokoládě, v tomto případě banány. Jedná se o perfektní dezert, který opět využijete nejen jako mlsání k filmovému maratonu, ale také na jakoukoliv party. Pro cenově výhodné nákupy nezapomeňte využít Globus leták, v němž se porozhlédněte po následujícím.
Potřebné ingredience:
- 2 oloupané a na třetiny nakrájené banány
- 6 dřívek
- 200 g nasekané čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžíce nasekaných pražených mandlí
- 1⁄2 lžičky mořské soli
Postup:
Plech vyložte pečicím papírem. Do každého kousku banánu zapíchněte dřívko a vyskládejte banány na připravený plech. Vložte je do mrazáku alespoň na jednu hodinu.
Smíchejte v pánvi čokoládu a kokosový olej, vařte s mírně vroucí vodou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Každý kousek banánu namáčejte jeden po druhém v rozpuštěné čokoládě. Dva kousky banánu posypejte kokosem, dva opečenými mandlemi a 2 mořskou solí. Položte na připravený plech.
Nechte v chladničce do ztuhnutí, asi 20 minut.